
Den viktiga balansen mellan Omega 3 och Omega 6
Omega 3 och Omega 6 är essentiella fetter som vi inte kan skapa själv och som vi måste få i oss via mat för att må bra.
Omega 3 skapas i gröna växter och alger som kortkedjade fetter (ALA), och när djur och fiskar äter dem som mat, så omvandlas det till högvärdigt långkedjade Omega 3 fetter EPA och DHA, som är nyttiga för oss. EPA är en nyckelfaktor för att reglera insulinnivåer i blodet och DHA hjälper hjärnan att må bra.
Omega 6 finner man mycket i modern industrimat, i margariner, i växtoljor t ex soja-,
majs- och solrosolja samt i spannmål, såsom mjöl, bröd och pasta.
Våra kroppar är gjorda för att äta lika många gram av Omega 3 och Omega 6. Sedan vi blev bofasta och började odla säd för drygt 10 000 år sedan så har den balansen successivt snedfördelats.
Vi får i oss 20 ggr mer Omega 6 än vad vi för i oss av Omega 3. Denna fördelning stimulerar inflammationer i kroppen. Genom att vi än så länge inte drabbas av dessa inflammationer i låga åldrar så har kroppen inte utvecklat något försvar mot den obalans vår föda skapar i oss idag. Hälsotillstånd som kan förbättras genom att vi ökar vårt intag av Omega 3 och minskar vårt intag av Omega 6, till att 1:2 eller i allra bästa fall 1:1 är:
• Personer med eksem
• Personer med gikt
• Personer med astma
• Personer med reumatism
• Personer som har tarmsjukdomar som t ex Crohns sjukdom eller Ulcerös Kolit
• Personer som har ADHD
• Personer med lättare depressioner
• Blodtrycket kan bli lägre
• Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Vår hjärna består till hälften av fett och 1/3-del av detta är Omega 3. Vårt dagsbehov är 2-3 gram Omega 3. Vid tillstånd som gikt, psoriasis, eksem, migrän, ADHD och hjärtsjukdomar så är dagsbehovet 4-5 gram.
1 gram Omega 3 finns i följande mängd livsmedel:
• 50 gr lax
• 35 gr makrill
• 25 gr sill
• 500 gr torsk
• 5 gr linfrö
• 15 gr valnötter