För 18 år sedan fick en av mina bästa vänner psoriasis. Vid den tidpunkten var jag en jojoviktväktare, upp 20 kg och ner 20 kg, och letade med ljus och lyckta efter lightprodukter. Jag hade till och med en ide’ om att starta en affär med bara lightprodukter.
När min vän blev sjuk så började jag ta reda på vad man kan äta för att lindra sjukdomen och då var det bland annat Omega-3 som bland annat finns i fet fisk. Detta blev vändpunkten för mig, jag kunde inte förstå varför varför Viktväktarna ”straffade” fet fisk, som uppenbarligen är bra för oss, med att det tog för stor del av dagsransonen som man fick äta. Jag började läsa in mig på hur kost kan påverka kroppen. Då 2002 – 2003 fanns inte så forskning tillgänglig men Glykemiskt Index, GI, hade börjat dyka upp mer och mer i artiklar och i bokform. GI är ett sätt att mäta hur kolhydrater påverkar blodsockret och det är lika aktuellt idag även om det inte förekommer lika ofta i media.
Jag bestämde mig för att börja äta efter GI-modellen och upptäckte snart att det var svårt att hitta recept som inte hade bröd, pasta, ris och potatis som tillbehör. Våren 2004 certifierade jag mig hos en norsk läkare Dr Fedon Lindberg, i vad man ska äta för att kroppen ska må så bra som möjligt.
Jag har alltid gillat att äta god mat. När jag bodde hemma hos mina föräldrar var det mest fokus på att äta god mat. När jag sedan flyttade hemifrån så hade jag bestämt mig att jag hade ingen tid att lägga ner på matlagning, men insåg ganska snart att det inte var ett alternativ att äta färdiglagat. Det var inte gott. Många samtal senare till mamma började jag inse att jag tyckte det var roligt att laga mat och att jag var ganska duktig på det.
Forskningen har gått framåt och jag har följt med i den, senaste boken jag läste var Biohack av Fredrik Paulun, med många sidor forskningsreferenser.
Något som har slagit mig är att många recept på nyttig mat är ganska tråkig. Ingredienserna kan var bra men det där lilla extra saknas som gör att maten går från nyttig och tråkig till Nyttig utan att det märks. Maten ska fungera i ett socialt sammanhang, både till vardags och till fest