Go Back
+ servings
Medeelhavsinspirerad torsk

Medelhavsinspirerad torsk

Eva
Italien inspirerad torsk
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 t
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavskost
Portioner 4 personer
Kalorier 238 kcal

Utrustning

  • Eldfast form
  • Stekpanna
  • Lock
  • Stekspade
  • Trägaffel
  • Bakplåtspapper

Ingredienser
  

  • 600 gr Torskfilé, kolja eller sej
  • 4 krm Havssalt
  • 1 msk Smör
  • 1 msk Olivolja Extra virgin
  • 2 stora Schalottenlök eller färsk lök Halverad och fint skivad
  • 1 st Vitlöksklyfta Mittsnodden borttagen, finhackad
  • 350 gr Babyplommontomater gärna olika färger Halverade
  • 16 st Kalamata oliver Urkärnade och delade i kvartar
  • 1/2 st Grönsaksbuljongtärning alternativ Fiskbuljongtärning Söndersmulad
  • 1/2 kruka Bladpersilja Hackad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl Torrt vitt vin
  • 1 st Citron Juicen
  • Flingsalt
  • 250 gr Bladspenat Ta bort grova stjälkar
  • 1/2 kruka Bladpersilja Hackad

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 130 grader
  • Strö över saltet på torsken och klappa in det
  • Låt stå i 30 minuter, så skivar sig torsken fin när du sedan steker den
  • Smöra den eldfasta formen
  • Smöra bakplåtspappret lika stor yta som fiskfilén är
  • Lägg fisken i formen och täck med bakplåtspappret, den smörade sidan nedåt
  • Baka i ugnen i 20-30 minuter, lite beroende på hur tjock filén är
  • Under tiden så häll i 1 msk olivolja i stekpannan och låt den bli varm
  • Lägg i schalottenlöken och och stek under frekvent omrörning tills löken börjar bli glansig och genomskinlig
  • Lägg i vitlök och stek i en halvminut
  • Lägg i tomat, Kalamata oliverna samt strö över buljongtärningen och låt sjuda i 5 minuter
  • Häll på vatten, vin, citronjuice och lägg i hälften av bladpersiljan och smaka av med salt
  • Rör om och sjud under lock i 10 minuter, tillsätt mer vätska om det skulle koka tort
  • Vänd ner bladspenaten och låt allt bli varmt
  • Smaka av ännu en gång om det behövs mer salt
  • Ta ut fisken från ugnen och häll grönsaksröran över
  • Strö över resterande persiljan
  • Servera med färskpotatis, blomkål, broccoli eller svarta bönor

Näringsinformation

Kalorier: 238kcalCarbohydrates: 7gProtein: 28gFat: 10g
Keyword Cleaneating, Fast800, Fisk, Glutenfritt, Nyttigtutanattdetmärks, Pescaterian
Har du testat receptet?Vi vill gärna vet vad du tyckte!
Pin Recipe