
Medelhavsinspirerad torsk
Italien inspirerad torsk
Utrustning
- Eldfast form
- Stekpanna
- Lock
- Stekspade
- Trägaffel
- Bakplåtspapper
Ingredienser
- 600 gr Torskfilé, kolja eller sej
- 4 krm Havssalt
- 1 msk Smör
- 1 msk Olivolja Extra virgin
- 2 stora Schalottenlök eller färsk lök Halverad och fint skivad
- 1 st Vitlöksklyfta Mittsnodden borttagen, finhackad
- 350 gr Babyplommontomater gärna olika färger Halverade
- 16 st Kalamata oliver Urkärnade och delade i kvartar
- 1/2 st Grönsaksbuljongtärning alternativ Fiskbuljongtärning Söndersmulad
- 1/2 kruka Bladpersilja Hackad
- 2 dl vatten
- 2 dl Torrt vitt vin
- 1 st Citron Juicen
- Flingsalt
- 250 gr Bladspenat Ta bort grova stjälkar
- 1/2 kruka Bladpersilja Hackad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 130 grader
- Strö över saltet på torsken och klappa in det
- Låt stå i 30 minuter, så skivar sig torsken fin när du sedan steker den
- Smöra den eldfasta formen
- Smöra bakplåtspappret lika stor yta som fiskfilén är
- Lägg fisken i formen och täck med bakplåtspappret, den smörade sidan nedåt
- Baka i ugnen i 20-30 minuter, lite beroende på hur tjock filén är
- Under tiden så häll i 1 msk olivolja i stekpannan och låt den bli varm
- Lägg i schalottenlöken och och stek under frekvent omrörning tills löken börjar bli glansig och genomskinlig
- Lägg i vitlök och stek i en halvminut
- Lägg i tomat, Kalamata oliverna samt strö över buljongtärningen och låt sjuda i 5 minuter
- Häll på vatten, vin, citronjuice och lägg i hälften av bladpersiljan och smaka av med salt
- Rör om och sjud under lock i 10 minuter, tillsätt mer vätska om det skulle koka tort
- Vänd ner bladspenaten och låt allt bli varmt
- Smaka av ännu en gång om det behövs mer salt
- Ta ut fisken från ugnen och häll grönsaksröran över
- Strö över resterande persiljan
- Servera med färskpotatis, blomkål, broccoli eller svarta bönor
Näringsinformation
Kalorier: 238kcalCarbohydrates: 7gProtein: 28gFat: 10g
Har du testat receptet?Vi vill gärna vet vad du tyckte!
Pin Recipe