En god paj med enbart rabarber i fyllningen
Rabarberpaj
Utrustning
- Skärbräda
- Vass kniv
- 2 bunkar
- Eller en bunke samt matberedare
- Lite hushållspapper
- Pajform
Ingredienser
Fyllningen
- 500 gr Rabarber skivad
- 1 dl Björksocker
- 1 krm Vaniljpulver
- Färskmald kardemumma
Smuldegen
- 2 dl Havregryn Glutenfria
- 2 dl Mandelmjöl
- 1/2 dl Björksocker
- 75 gr Smör Kylskåpskallt och delat i kuber
- 2 msk Ljus Sirap
- 1 krm Flingsalt
Till pajformen
- 1 msk Smör
Servera med antingen eller
- Lättvispad grädde
- Vaniljsås
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader
Fyllningen
- Blanda rabarber med socker, vaniljpulver i en bunke
- Mal kardemumma över fruktblandningen och smaka av. det kan behövas många varv på kvarnen för att kardemumman ska kännas
Pajdegen
- Lägg havregryn, mandelmjöl, björksocker, sirap, kan uteslutas med den ger en liten kolaton, salt och smöret i en bunke och nyp ihop till en smulig deg
- Alternativt så lägger du alla ingredienser i en matberedare och kör på pulsknappen till en smulig deg
Montering av pajen
- Ta matskeden smör och smörj pajformens kanter och botten. Enklast går det om man håller smörklicken med en liten bit hushållspapper
- Lägg i rabarberfyllningen i formen
- Smula över pajdegen
- Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter
- Låt svalna lite och servera med vispgrädde, glass, vaniljsås eller vaniljkvarg
Anteckning
Tips!
Jag brukar ta tillvara på tomma pepparkvarnar, tex från Santa Maria, eftersom de stora pepparkornen inte kan köpas som refill och så fyller jag på med kardemummakärnor och har då alltid nymald kardemumma
Näringsinformation
Kalorier: 295kcalCarbohydrates: 24gProtein: 6gFat: 20gFiber: 7g
Har du testat receptet?Vi vill gärna vet vad du tyckte!
Pin Recipe