Tips om hur du kan ta till vara på rabarbersskörden
Det är ju väldigt roligt att kunna ta tillvara på rabarberskörden men lite äldre plantor kan ju ge väldigt mycket skörd hela sommaren. Här kommer några tips om vad du kan göra om du inte tar till vara på skörden direkt.
Det enklaste man kan göra är om man vill skörda rabarberna men inte ska använda den förrän om några dagar är att du skär va bladen och sedan sparar du stjälkarna tillsammans med bladen. De håller upp till en vecka och du förvarar dem källarsvalt.
Om du vill frysa rabarber gör så här, observera att du inte behöver frysa in dem med socker. Fryser du in dem utan socker så har du större valfrihet att använda rabarbern till det precis det du vill. Gör så här;
- Skiva rabarbern och frys in i portionspåsar. Packa inte påsarna för tätt för då är det enkelt att plocka ut precis den mängden du behöver.
- Ett annat sätt är att sprida ut den skivade rabarberna på en bricka och styckfrys. När rabarbern är frysen så lägger du dem i påsar.
Här är några idéer på vad du kan göra och frysa in;
- Söt rabarberkompott
- Salt rabarberkompott
- Rabarberpaj
- Rabarberchutney