När det gäller gluten finns det två olika läror en som säger att gluten är inte bra för oss och den andra sidan som säger att det är inga bekymmer. I sädesslag så finns det mycket Omega-6 och det stimulerar inflammationer i kroppen. Det finns också forskning på att gluten inte är bra för våra hjärnor, att de inte blir lika skärpta som vi vill att de ska vara.
Vi får i oss gluten från bröd, flingor, müsli, pasta och många färdigrätter. Genom att det är kolhydrater till väldigt stor del så omvandlas de till socker i kroppen, som stimulerar inflammationer.
Periodvis har jag lagat mycket pasta och reagerade när min man tyckte att det var dags att ha något annat till middag än pasta. När jag äter mycket pasta och för den delen bröd, så har jag oerhört svårt att bryta den trenden. Dessutom så blir jag sur i magen och får ta samarin och sedan inte minst så lägger jag på mig runt midjan. Jag kan öka flera centimeter på en vecka i omfång. Efter det så börjar få ont i mina leder. Det onda försvinner så fort jag drar ner på gluten.
Ser vi evolutionen så blev vi bofasta för ca 10 000 år sedan och började då odla sädesslag. Sjukdomar som varit förknippade med för mycket sädesslag i kosten har inte dykt upp förrän vi har fött våra barn. Kroppen börjar inte förändra sin förmåga att klara av den här typen av kolhydrater förrän sjukdomarna går ner i åldrarna och risken för att vi inte ska överleva som ras hotas, vi blir sjuka innan vi fött våra barn. Vi ser idag att barn får diabetes 2, det som även kallas åldersdiabetes och att barnfetman ökar.
Idag är det inte ett problem att leva glutenfritt förutom när du ska äta lunch ute, då får man tänka till både en och två gånger. Det finns många nya mjölsorter som är väldigt goda alternativ och det finns mängder med recept att hitta på nätet. Det börjar även komma alternativ till traditionell pasta som är gjord på linser och olika typer av bönor. När det gäller det glutenfria sortimentet så skulle jag läsa innehållsförteckningarna noga för många produkter innehåller ingredienser som har väldigt högt glykemiskt index, och de är inte bra för oss.