Förenklat kan man säja att allt som har färg när det gäller grönsaker, frukt och bär innehåller fytonäringsämnen, i dagligt tal kallas de antioxidanter. Några kända är karoten som finns i orangea morötter och lykopen som finns
Vi behöver få i oss antioxidanter varje dag för att hjälpa kroppen att bli av med fria radikaler. Fria radikaler uppstår i kroppen när vi utsätts för stress, andas in luftföroreningar, får i oss bekämpningsmedel som blivit kvar i den mat vi köper och flamskyddsmedel som finns i många offentliga miljöer. Får de fria radikalerna lämnas kvar i kroppen utan att vi gör något åt dem så kan de orsaka många sjukdomar som till exempel olika typer av cancer, remautism, demens och Alzheimer.
Fytonäringsämnena blir som flest när grönsaker, frukt och bär får en möjlighet att mogna på sin odlingsplats och de blir då enklats för oss att ta till sig dem i kroppen. När vi kombinerar olika färger så får vi i oss en kombination av antioxidanter som samverkar i kroppen och ger en större effekt än om vi bara åt en morot eller tomat som exempel.
I bilden här till höger ser ni exempel på de fytonäringsämnen, även kallat fytokemikalier som är identifierat i ett solmoget äpple. Forskarna har hitintills inte hittat alla fytokemikalier som finns i ett solmoget äpple.